Om de best mogelijke zorg te realiseren is baanbrekend onderzoek noodzakelijk. Onderzoek waarmee het St. Antonius Ziekenhuis patiënten meer perspectief kan bieden. In het St. Antonius doen artsen en verpleegkundigen, naast hun dagelijkse zorg voor patiënten, veel wetenschappelijk onderzoek. Mede dankzij de samenwerking met Cards to care kan het St. Antonius geld besteden aan onderzoek en krijgt onderzoek een belangrijke steun in de rug.
‘’Naar het ziekenhuis ga je meestal niet voor je plezier, ook al is de zorg nog zo goed. Nu wij samenwerken met Cards to care snijdt het mes aan twee kanten: patiënten worden opgevrolijkt met een kaartje en de kaartjes brengen geld op voor onderzoek. Onderzoek waarvan patiënten direct profiteren. Dat is een mooie win-winsituatie’’, aldus Michiel van de Riet (foto rechts), directeur van het St. Antonius Onderzoeksfonds.
Het fonds financiert wetenschappelijk onderzoek op het gebied van onder meer hart- en vaatziekten, longziekten en oncologie. Van de Riet somt enkele recente voorbeelden op van projecten die dankzij donaties tot stand zijn gekomen.
’’Een verpleegkundige wil iPads gebruiken om patiënten thuis in de gaten te houden en te begeleiden. Dat bespaart niet alleen onnodige ligdagen voor de patiënt in het ziekenhuis, maar ook zorgkosten.’’
Een ander veelbelovend onderzoek is dat van een vaatchirurg, die met een nieuw scanprogramma vaatvernauwingen in de benen beter kan opsporen. Een dotterbehandeling is dan bij nader inzien in een kwart van de gevallen niet nodig, zegt Van de Riet. Twee anesthesisten willen het aantal heroperaties na darmkanker verminderen met behulp van een stroboscopisch laserpistool. Door de best doorbloede stukken darm op te sporen, kan het succespercentage omhoog van operaties waarbij stukken darm aan elkaar worden genaaid.
Het St. Antonius verricht als topklinisch ziekenhuis van oudsher veel onderzoek. Maar als niet-academisch ziekenhuis ontvangt het St. Antonius daarvoor geen financiering meer van overheid en verzekeraars. Dat leidde in 2010 tot de oprichting van een eigen onderzoeksfonds. Donateurs (inmiddels 4.500) zijn vaak patiënten, ex-patiënten en hun familie en vrienden. In 2015 haalde het onderzoeksfonds een kleine 650.000 euro op, onder meer uit donaties, giften en een beddenrace. Cards to care is daar nu als inkomstenbron bijgekomen.
Cards to care is een sympathieke manier om het Onderzoeksfonds meer bekendheid te geven onder patiënten en hun familie en vrienden, zegt Van de Riet.
’’Mensen sturen graag een kaartje naar hun geliefden, zeker als die in het ziekenhuis liggen. Het is heel fijn om dan kaarten te ontvangen. Maar niet iedereen weet van het bestaan van het Onderzoeksfonds, terwijl ze vaak graag iets terug willen doen.’’
Dat kan nu dus met een rechtstreekse donatie of het sturen van een kaart.
’’Ziekenhuizen kunnen zelf een goed doel uitkiezen voor de donatie’’, zegt Marco van der Noordaa, oprichter van Cards to care. Minimaal een kwartje per kaart gaat naar goede doelen. De verzender kan dat bedrag verhogen, in de praktijk wordt vaker meer gegeven.’’ Bij het bestellen van een kaartje via de website wordt het adres van het ziekenhuis automatisch ingevuld, alleen de naam van de patiënt en de afdeling moet worden toegevoegd. Een kaartje wordt altijd op prijs gesteld, zegt Van der Noordaa, maar dat geldt zeker voor mensen die ziek zijn. ’’Zo’n kaart kun je ophangen om naar te kijken, met een mailtje of app kan dat niet. Er is echt vraag naar. We werken inmiddels samen met meer dan 30 ziekenhuizen in heel Nederland. Ook consumenten zijn erg enthousiast over de combinatie van een kaartje met een donatie. We krijgen veel leuke reacties op Facebook. ’’