Over ons

Cards to care bestaat sinds 2009 en heeft als motto: dubbel goed doen met een kaartje. Sinds 2017 werkt Cards to care nauw samen met Kaartje2go. Het is een idee van Marco van der Noordaa, in de praktijk ontstaan tijdens zijn werk in het VU medisch centrum. Naast zijn baan daar zet hij zich in voor de groei van Cards to care. Zijn persoonlijke betrokkenheid bij één van de goede doelen speelt daarbij een belangrijke rol.

’Pascal blijft genieten van de mooie dingen in het leven’

Cards to care steunt onder andere de Stichting ALS. “Donaties voor onderzoek naar de oorzaken van ALS zijn heel belangrijk”, zegt oprichter Marco van der Noordaa van Cards to care. Hij is zeer gemotiveerd. Zijn beste vriend Pascal Vendel lijdt aan ALS en eerder verloor hij zijn moeder aan de slopende aandoening van het zenuwstelsel.

Marco (46) en Pascal (47) kennen elkaar van de lagere school in Weesp. In de jaren daarna deden ze enorm veel samen. Van basketbalwedstrijden tot werken in een restaurant en gezamenlijke vakanties. Ook betrokken zij met zijn tweeën hun eerste studentenwoning in Amsterdam. De twee bleven door de jaren heen hecht bevriend, ook toen zij later gingen samenwonen met hun vriendinnen. Pascal ging uiteindelijk werken in het onderwijs, bij het ROC van Amsterdam. Marco werd projectleider bij VU medisch centrum en richtte Cards to care op.

Pascal Vendel (l) en Marco van der Noordaa

Tweede keer van dichtbij

Verbijsterd was Marco toen hij hoorde dat bij Pascal de diagnose ALS was gesteld. “Mijn moeder was twee jaar daarvoor aan ALS overleden. Het is heel onwerkelijk dat twee dierbare personen in je nabije omgeving worden getroffen door ALS.”
Pascal zit inmiddels in een rolstoel en is minder goed te verstaan. Wanneer kreeg hij de eerste klachten? “In de herfst van 2013 ben ik naar de huisarts gegaan, omdat ik mijn voet minder goed kon bewegen en mijn spraak achteruitging. De diagnose ALS is in 2014 gesteld. Ja, dat was een schok. Ik ben meteen minder gaan werken, en meer leuke dingen gaan doen. Zo ben ik met het gezin naar Namibië en Botswana geweest, dat ging toen nog wel.” Ondanks alles blijft Pascal enkele dagen per week naar zijn werk gaan. Stoppen met zijn baan wil hij niet, zo lang het gaat. “Ik heb leuk werk, en veel contact met mensen. Ik zit liever niet de hele tijd thuis.”

Rasoptimist

“Pascal heeft een jong gezin om zich heen”, zegt Marco. “Ik vind hem super. Hij is een rasoptimist, iemand die zoveel mogelijk leuke dingen blijft doen.” Pascal: “Je moet kijken naar wat je wél kunt doen, niet naar wat niet meer kan. Hoe ik dat doe? Je moet doelen stellen: dát wil ik nog doen, dáár wil ik nog heen.”
Marco: “Hij doet het heel goed, dat blijven genieten van mooie dingen in het leven. We waren het al langer van plan, maar eind vorig jaar hebben we gezamenlijk een reis naar Schotland gemaakt om whisky te proeven. We konden niet te lang meer wachten, want reizen wordt voor Pascal steeds bezwaarlijker. Het was ontzettend leuk.”
In 2014 nam wielerliefhebber Pascal voor het eerst deel aan de Tour du ALS, waarbij hij op zijn racefiets de Mont Ventoux beklom. Hij deed opnieuw mee aan de editie van 2015, maar dan als duorijder op een tandem. Op eigen kracht naar de top fietsen lukte niet meer. Aan huis is inmiddels een speciale zorgunit geplaatst, zodat Pascal thuis kan blijven wonen. Ook als zijn toestand verder achteruitgaat.

Donaties via wenskaarten Cards to care

Stuur een kaartje en steun ALS NederlandMarco: “Toen Pascal ziek werd, was ik al enkele jaren bezig met mijn onderneming Cards tot care, waarbij je via internet een kaartje kunt sturen naar iemand in het ziekenhuis. Een deel van het bedrag gaat naar een goed doel van dat ziekenhuis. Toen ik het ook mogelijk maakte dat mensen kaarten kunnen sturen naar een huisadres, hoefde ik niet lang te denken over het goede doel: dat werd de stichting ALS. Daar reageerden ze heel enthousiast. Want alle beetjes helpen.”
“In Nederland zijn 1.500 ALS-patiënten en 500 nieuwe gevallen per jaar”, vertelt Pascal. “Het geld van de donaties gaat onder meer naar onderzoek naar de oorzaken. En naar manieren om de kwaliteit van leven te verbeteren.” Pascal beschikt dankzij de Stichting ALSopdeweg over een tandem en busje waar zijn elektrische rolstoel in kan. Die stellen hem in staat om min of meer zelfstandig ergens heen te rijden en te blijven bewegen.

Onderzoek hard nodig

Het onderzoek zal niet heel snel leiden naar de oorzaken van ALS, vermoedt Pascal. “Zelf heb ik er niks meer aan, maar ik vind het wel belangrijk dat er onderzoek plaatsvindt. ALS is een relatief weinig voorkomende ziekte, die voor grote farmaceutische bedrijven niet interessant is om geld aan uit te geven.” Marco: “ALS moet opboksen tegen ziekten die meer mensen treffen. Donaties voor onderzoek naar de oorzaken van ALS zijn daarom heel belangrijk.”
Het wordt voor de twee steeds lastig om gezamenlijk dingen te ondernemen, maar de vriendschap lijdt daar niet onder. Het gedeelde gevoel voor humor is gebleven. Marco: “Nog steeds maken we samen geintjes, aan een half woord hebben we genoeg. Zijn ziekte heeft daar niets aan veranderd.”

9-10-2016 | In memoriam: Pascal Vendel (1967-2016)

Pascal Vendel is op 9 oktober 2016 overleden aan de gevolgen van de ziekte ALS, 48 jaar oud. Hij laat een vrouw en twee jonge kinderen na. In september 2015 vertelde hij hoe belangrijk het is dat er geld voor ALS wordt ingezameld, waar hij zelf een grote bijdrage aan leverde.  Met bovenstaand interview in ongewijzigde vorm houdt Marco van der Noordaa de herinnering aan Pascal vast, met groot respect voor zijn enorme levenskracht tot op het laatste moment en dankbaar voor de jarenlange vriendschap die zij hadden.

Citroboutique is een nieuwe activiteit van Marco van der Noordaa.